Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Procesorová architektura RISC-V se postupně vyvíjí a získává si čím dál větší pozornost. RISC-V International ohlásila plány na rozšíření mezi superpočítače, servery a AI a Intel možná plánuje velkou akvizici.
CooliPi (378) | 14.6.202118:00
Intel jednou vlastnil ARM ­- StrongARM a to pak prodal. Take se snazil zbavit nucene tolerovaneho rivala ­(AMD­) tim, ze chtel nahradit x86 Itaniem, kde by AMD nemelo pristup k IP.

V mobilnich zarizenich Intelu ujel vlak, protoze instrukcni sada x86 spaluje 2­/3 energie v instrukcnim dekoderu ­(az budete cist o hashovani a kryptomenach a jak je energeticky narocne, zkuste si spocitat, jestli ty 2­/3 zbytecne spalovane v intel x86 CPU nepali vice energie nez vsechny kryptomeny dohromady­). Pokusy jako Quark taky nedopadly dobre.

Intel muze prodluzovanim agonie ekosystemu kolem x86 vydelavat kazdy rok miliardy dolaru, nez vsechno postupne prejde na efektivnejsi instrukcni sady. Bude to samozrejme trvat dlouho, ale uz se to rozjizdi ­(mobilni platformy ­-ARM, ted i notebooky ­- ARM, mikrokontrolery ­- ARM a RISC­-V, superpocitace ­- ARM, RISC­-V­) RISC­-V je efektivnejsi nez ARM. A firma SiFive se stava takovym zprostredkovatelenm ve vyrobe, v podstate to co chce intel delat se svym Intel Foundry dela SiFive na poli RISC­-V. A toci se tam spousta penez, takze je to takovy pokus o takeover RISC­-V segmentu trhu. Intel vydela jednou na kontraktech na vyrobu kontroleru na RISC­-V, zdrzovanim RISC­-V vydela na agonii x86 a proti pripadnemu vitezstvi bud ARM nebo RISC­-V se pojisti nakupem core tymu.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1234) | 15.6.202111:52
Nemyslím si že se nahradí X86 komplet ARM nebo něco podobného. Na některé úlohy je sice ARM efektivnější, ale na spoustu dalších nemá sílu a ani mít nebude. Podle mě spíš splynou nebo, abych byl přesnější, bude to symbióza a tahle operace je poměrně složitá a vím že se na ní pracuje, ale chce to čas. ARM se nasazuje tam kde je to pro něj výhodné, ale vzhledem k jednoduché instrukční sadě to nelze dělat všude.
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 16.6.202110:15
V tomto si dovolim nesouhlasit. Proc by ARM nemel mit silu? Jeho instrukce jsou zarovnane na 32 bitu ­(Thumb ­- 16 bitu, ale to se u AArch64 uz nepouziva­), cili instrukcni dekoder ma mnohem mene prace poznat, co je to za nasledujici instrukce v programu. U RISC­-V je primo z par bitu v instrukci poznat, jak je dlouha, cili instrukcni dekodery mohou byt sirsi a zpracovat vice instrukci najednou ­(priklad procesoru SiFive ­- ma dekoder na 4 instrukce, ale dokoncit muze jen 3 najednou­).

Instrukcni sada hraje podruznou roli, prace a zavislosti dat pri vypoctu a vetveni u programu je u vsech architektur skoro stejne. Jen jak se dostanou k vysledku je jine. Hezky to vyplyva prave z prezentaci benchmarku RISC­-V. No a ty jednodussi sady nespali tolik energie v instrukcnim dekoderu a maji vice energie na skutecnou praci. Vsechny architektury maji instrukce SIMD, ale RISC­-V a ted i ARM maji vektorove instrukce ­(jinak pojate SIMD, bez nutnosti pridavat dalsi instrukcni opkody pro dalsi paralelizovane instrukce­).

Nejdrazsi a nejdulezitejsi na celem hardwaru je ovsem software, cili to je o celem ekosystemu kolem, bez nej to nema cenu.

U emulatoru jinych instrukcnich sad, ktere maji dynamickou rekompilaci kodu ­(tzn. ze si bloky puvodniho kodu prelozi do sveho kodu a pak to jenom spousti­) se dosahuje cca 50% rychlosti emulace na stejne frekvenci a zhruba stejnem procesoru ­(poctem dekoderu­/ALU­/...­). Cili pokud se podari udelat dostatecne vykonny RISC procesor, tak muze tu x86 hruzu dobre emulovat. Neni pak potreba mit hybridni reseni ­- a to uz tu take bylo, nejake x86­/ARM hybridy, potichu se to odpiskalo.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.